Αρχείο κατηγορίας Ανακοινώσεις

Το ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΣΠΑΡΟΒ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2024

Το Σκακιστικό Ίδρυμα Κασπάροβ (KCF ,Kasparov Chess Foundation) ανακοίνωσε το νέο του φιλόδοξο διαδικτυακό σκακιστικό σεμινάριο !

Η διάρκεια είναι από τον Γενάρη του 2024 έως τον Ιούνη του 2024. Περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά επίπεδα προπόνησης με κορυφαίους εκπαιδευτές για κάθε ηλικία και επίπεδο ,πλούσιο υλικό για τους συμμετέχοντες, bonus παρουσιάσεις από VIP ελίτ σκακιστές  και δίπλωμα παρακολούθησης !

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο κάτωθι σύνδεσμο :

Programs – Kasparov Chess Foundation Academy (kcfacademy.org)

Και στους : Υπεύθυνος του προγράμματος  GM & FST Mikhalchisin Α και στο μέλος του προγράμματος GM Μαστροβασίλης Θάνος  [μπορείτε να κάνετε εγγραφή π.χ. George Papadopoulos                                 ( Athanasios ) -referring to myself  ]

Καλή επιτυχία στο νέο πρόγραμμα του KCF

GM Mαστροβασίλης Θάνος

 

Ενημέρωση -Ακύρωση Τουρνουά Μνήμης Τσορμπατζόγλου Β & Μαστροβασίλη Γ Οκτώβρης 2023

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το κλειστό ΙΜ τουρνουά Μνήμης ”Τσορμπατζόγλου Β & Μαστροβασίλη Γ” δυστυχώς θα ακυρωθεί διότι δεν συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενες συμμετοχές μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα . Ευχαριστούμε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε στο μέλλον .

Οι διοργανωτές

ΑΜΟ Γαλαξίας & οικογένεια Μαστροβασίλη

Συνέντευξη με το GM Στράτο Γρίβα

Ο καταξιωμένος GM Στράτος Γρίβας  πριν λίγο καιρό μου έκανε τη τιμή να παραχωρήσει μια σύντομη συνέντευξη σχετικά με τη σκακιστική και προπονητική του καριέρα ! Μια και η ονομαστική του εορτή πέρασε πριν από λίγες μέρες θα ήθελα να συνοψίσω τις σκέψεις του .

Μαστροβασίλης Θ : Ποιες είναι οι σημαντικότερες αγωνιστικές και προπονητικές επιτυχίες ;

Γρίβας Σ : Έχω κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά η υψηλότερη επιτυχία μου ήταν η κατάκτηση του ατομικού αργυρού μεταλλίου στη Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1998 (3η σκακιέρα)

Ως προπονητής στην Εθνική Τουρκίας  κατάφερα να χτίσω 8 νέους GM , με οργάνωση σχεδιασμό και υπομονή η Τουρκία πλέον είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο σκάκι και το 2012 ο Ipatov κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο U20 στην Αθήνα , τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στα UAE όπου κατάφερα να ενισχύσω και να βελτιώσω τον Salem σε GM επιπέδου 2700 αλλά και να οργανώσω το ισχυρότερο open τουρνουά του κόσμου  στο Sharjar ! Το σκάκι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά ,έχουμε προβολή & στήριξη από τη τοπική κοινωνία αλλά και πολλούς χορηγούς !

Μαστροβασίλης Θ : Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ελληνικό σκάκι σήμερα και πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί και προκόψει η νέα μας γενιά ;

Παρότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολείται με το σκάκι  σε επίπεδο κορυφής βρισκόμαστε σε στασιμότητα .Το σκάκι ακολουθεί δυστυχώς την οικονομική πορεία της χώρας ,δεν υπάρχουν χορηγοί ούτε ορατή δυνατότητα εξέλιξης -βιοποριστική δυνατότητα  για τους νέους σκακιστές ,με αποτέλεσμα τα  ταλέντα μας δυστυχώς να χάνονται .

Μαστροβασίλης Θ :

Υπάρχουν διακρίσεις σε νεανικές κατηγορίες αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και όχι  γενικού σχεδιασμού, θα βοηθούσαν κλειστά τουρνουά ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας αθλητές να γίνουν IM και GM ;

Γρίβας Σ :

Είναι μία κίνηση που θα βοηθήσει αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρχει προβολή του αθλήματος και προσέλκυση χορηγών ώστε να υπάρχει κίνητρο .

Μαστροβασίλης Θ :

Ευχαριστώ Στράτο για το χρόνο σου  και περαστικά για το πόδι σου !

Καλή επιτυχία στο έργο σου στα UAE και στο Sharjar .

 

 

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Baku 2023 ο Μαστροβασίλης Δ

Ο σκακιστικός κόσμος αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον την έναρξη του World Cup -Παγκόσμιου Κυπέλλου αύριο στις 30 Ιούλη του 2023 . Διοργανωτής η FIDE και τόπος διεξαγωγής   το Baku (Azerbaijan) .Πολλά κορυφαία ονόματα στους άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν όπως :  Carlsen Caruana Nakamura Abdusattorov Grischuk Dubov Ivanchuk (του απονεμήθηκε  wild card με πρωτοβουλία των κορυφαίων και τη στήριξη της FIDE ξεπεράστηκαν τα προβλήματα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-NATO)  και Ju Wenjun Kosteniuk Muzychuk .κ.α !

Συνολικά 206 αθλητές θα διεκδικήσουν τη πρόκριση στο τελικό που δίνει θέση στο τραπέζι των διεκδικητών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και φυσικά θα παλέψουν για τα συνολικά έπαθλα των 1,9 m $! Αντίστοιχα 103 γυναίκες θα παλέψουν για τα συνολικά έπαθλα των 700.000$ !

Ο  GM Μαστροβασίλης Δημήτρης  συμμετέχει για τρίτη φορά στη πλούσια σκακιστική του καριέρα στη κορυφαία ατομική διοργάνωση , πρώτο εμπόδιο ο νεαρός GM Felix Blohberger ,σε περίπτωση πρόκρισης θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Ινδό GM Vidit (2700).

photo by GM Bartel M

Οι αγώνες διεξάγονται με σύστημα  knock out ,2 παρτίδες κλασικού χρόνου και σε περίπτωση 1-1 tiebreaks ,αρχικά rapid και αν χρειαστεί και blitz !

Το Baku με εμπειρία σε κορυφαίες διοργανώσεις (Ολυμπιάδα 2016) σίγουρα θα προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες .

 

Καλή επιτυχία !

Δραμοινωγνωσία 17-28 Μάη, γεύση οίνου και πολιτισμού !

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ”Δραμοινογνωσίας ” πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και simul στο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας από τον GM Μαστροβασίλη Θ!Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΣΟ Δράμας και το Χρ Δερμιτζόγλου και φυσικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας για την υποστήριξη τους ! Πολλά χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να διαδώσουμε το σκάκι σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος ! Η Δράμα θα αναλάβει το 2024 τα νεανικά πρωταθλήματα Ελλάδος U20 , ευχόμαστε καλή επιτυχία. Για το ιστορικό : στο simul έλαβαν μέρος 30 νεαροί σκακιστές και σκακίστριες ,ισοπαλία με το σπαθί του έκανε ο Καμπουρίδης Πασχάλης !

Η επαρχία μας χρειάζεται περισσότερες σκακιστικές δράσεις ώστε  να αναπτυχθεί σε επίπεδο βάσης αλλά και κορυφής. Συνάμα μπορούμε να αναδείξουμε τον ηθικοπλαστικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του αθλήματος ! Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πράξη μόνο  με την αρωγή των τοπικών κοινοτήτων με επιμονή και υπομονή .

GM Μαστροβασίλης Θ

6th Sharjar Invitational Open 2023

6th Sharjah Masters 2023 about to begin! The strongest invitational open in chess history! Stay tuned.  ”GM Grivas ”

To 6o Sharjar Masters UAE  πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στις 17/5/23  και θα είναι το ισχυρότερο όπεν όλων των εποχών !

Με 48 αθλητές με αξιολόγηση πάνω από 2600 και συνολικά 77 στο masters όλοι πάνω από 2500 !

Chess-Results Server Chess-results.com – 6th Sharjah Masters 2023- Masters Section

Καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές , GM Μαστροβασίλη Δ και GM Θεοδώρου Ν .

Στο challengers section συμμετέχει και η δικιά μας  Zawadzka J !

Chess-Results Server Chess-results.com – 6th Sharjah Masters 2023- Challengers Section

ενώ υπάρχει και τρίτο τουρνουά με τους ελπιδοφόρους αθλητές !

Chess-Results Server Chess-results.com – 6th Sharjah Masters 2023- Futures Section

Συγχαρητήρια στον  υπεύθυνο για το τουρνουά  GM Στράτο Γρίβα που εργάζεται για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους προπονητές !

Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι ο Στράτος κατέκτησε αργυρό μετάλλιο με την Εθνική μας στη 3η σκακιέρα στην Ολυμπιάδας της Ελίστα  το 1998.

Efstratios Grivas | Facebook

Η οικογένεια Μαστροβασίλη & Zawadzka με το Στράτο Γρίβα στο Sharjar 2022

ΕΦΥΓΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Χθες το απόγευμα μάθαμε τα δυσάρεστα νέα , ο Βασίλης Θεοδωρίδης που πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε μαζί στην εκδήλωση μνήμης για το Γαβριήλ Μαστροβασίλη  δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας .

Με σκακιστική προσφορά και έργο δεκαετιών ο κ. Θεοδωρίδης  ήταν ο πυλώνας της σκακιστικής Καβάλας που γνωρίζουμε σήμερα , ο αρχιτέκτονας που με υπομονή εργατικότητα και μεράκι χάρισε στο σκάκι της χώρας μας  παγκόσμιες επιτυχίες (Αννα Μαρία Μπότσαρη ,Τσολακίδου Στ. ) κορυφαίες  διακρίσεις (GM Παυλίδης Αντώνης ) και τουρνουά που αντέχουν στο χρόνο   ( Open Kavalas βραβευμένο και από τη FIDE)

Συνάμα πέτυχε το σκάκι να έχει την αναγνώριση και τη προβολή που του αξίζει μέσα από τις προσπάθειες του  και το σημαντικότερο να το αγαπήσει πραγματικά το ευρύ κοινό .

 

Καλό παράδεισο κ. Βασίλη