Συνέντευξη με το GM Στράτο Γρίβα

Ο καταξιωμένος GM Στράτος Γρίβας  πριν λίγο καιρό μου έκανε τη τιμή να παραχωρήσει μια σύντομη συνέντευξη σχετικά με τη σκακιστική και προπονητική του καριέρα ! Μια και η ονομαστική του εορτή πέρασε πριν από λίγες μέρες θα ήθελα να συνοψίσω τις σκέψεις του .

Μαστροβασίλης Θ : Ποιες είναι οι σημαντικότερες αγωνιστικές και προπονητικές επιτυχίες ;

Γρίβας Σ : Έχω κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά η υψηλότερη επιτυχία μου ήταν η κατάκτηση του ατομικού αργυρού μεταλλίου στη Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1998 (3η σκακιέρα)

Ως προπονητής στην Εθνική Τουρκίας  κατάφερα να χτίσω 8 νέους GM , με οργάνωση σχεδιασμό και υπομονή η Τουρκία πλέον είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο σκάκι και το 2012 ο Ipatov κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο U20 στην Αθήνα , τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στα UAE όπου κατάφερα να ενισχύσω και να βελτιώσω τον Salem σε GM επιπέδου 2700 αλλά και να οργανώσω το ισχυρότερο open τουρνουά του κόσμου  στο Sharjar ! Το σκάκι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά ,έχουμε προβολή & στήριξη από τη τοπική κοινωνία αλλά και πολλούς χορηγούς !

Μαστροβασίλης Θ : Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ελληνικό σκάκι σήμερα και πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί και προκόψει η νέα μας γενιά ;

Παρότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολείται με το σκάκι  σε επίπεδο κορυφής βρισκόμαστε σε στασιμότητα .Το σκάκι ακολουθεί δυστυχώς την οικονομική πορεία της χώρας ,δεν υπάρχουν χορηγοί ούτε ορατή δυνατότητα εξέλιξης -βιοποριστική δυνατότητα  για τους νέους σκακιστές ,με αποτέλεσμα τα  ταλέντα μας δυστυχώς να χάνονται .

Μαστροβασίλης Θ :

Υπάρχουν διακρίσεις σε νεανικές κατηγορίες αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και όχι  γενικού σχεδιασμού, θα βοηθούσαν κλειστά τουρνουά ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας αθλητές να γίνουν IM και GM ;

Γρίβας Σ :

Είναι μία κίνηση που θα βοηθήσει αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρχει προβολή του αθλήματος και προσέλκυση χορηγών ώστε να υπάρχει κίνητρο .

Μαστροβασίλης Θ :

Ευχαριστώ Στράτο για το χρόνο σου  και περαστικά για το πόδι σου !

Καλή επιτυχία στο έργο σου στα UAE και στο Sharjar .